Menopause & Jobb
En undersøkelse om overgangsalder og effekter i arbeidslivet
Bakgrunn og introduksjon
Hvild gjennomførte i februar 2024 en digital måling om kvinnehelse på jobb. Det primære formålet var å finne ut hvordan overgangsalder og symptomer på overgangsalder påvirker arbeidssituasjonen til de som rammes.
Deltakere ble rekruttert via sosiale medier. Det er derfor viktig å understreke at denne undersøkelsen ikke er et godt grunnlag alene for å si noe om hvor mange som rammes av symptomer eller med hvilken andel av alvorlighetsgrad. Derimot gir den informasjon om hvilke plager som er fremtredende for de som er rammet av symptomer, hvordan de påvirker arbeidssituasjonen og fravær, og hvordan man forholder seg til arbeidsgiver og ledere på temaet overgangsalder.
Resultatene stemmer godt med tilsvarende undersøkelsen gjort i andre land.
Vi vet fra forskning at overgangsalder rammer forskjellig. Ca 1/3 av kvinner med få eller ingen symptomer, 1/3 med noen symptomer, og 1/3 med sterke symptomer. Rekrutteringsmodellen for undersøkelsen har derfor klare seleksjons-effekter. Den var rettet mot kvinner i overgangsalder, og man kan anta at svarprosenten var høyest hos de som selv er mest engasjert i problemstillingen – altså kvinner med symptomer av en viss alvorlighetsgrad. Dette fremkommer også av resultatene.
For mer anekdotisk informasjon om hvordan ubehandlede symptomer fra overgangsalder påvirker enkeltpersoner henvises det til en ny bok fra Dr. Mari Chammas Ellingsen og Anita Hegge (grunnlegger av Hvild AS), Din komplette guide til overgangsalderen.
Den setter fokus på hvordan symptomer fra overgangsalder / menopause påvirker kvinners helse, liv og yrkesaktivitet, og inneholder også intervjuer med enkeltpersoner som er påvirket av symptomer.
Intro til overgangsalder
Hva er overgangsalder?
Overgangsalderen er en naturlig biologisk prosess, som inntreffer hos alle kvinner når hormonproduksjonen i kroppen reduseres.
Når overgangsalderen (menopausen) inntreffer, vil kvinnen vil ikke lenger kunne få barn. I Norge kaller vi denne fasen overgangsalderen, noe som er litt unyansert.
Overgangsalderen består av 3 faser, og i alle faser kan det oppstå symptomer og plager.
Overgangsalderens 3 faser
PERIMENOPAUSE: Dette er tiden som leder opp til overgangsalderen. Symptomer kan vare i 7-10 år før menopausen inntreffer. Symptomene kan være kraftige i denne fasen. Gjennomsnittsalder for perimenopause er 41-43 år.
MENOPAUSE: Overgangsalderen inntreffer når menstruasjonen har vært fraværende i 12 sammenhengende måneder. Gjennomsnittsalder for menopause er 53 år.
POSTMENOPAUSE: Dette er perioden etter menopausen, og som varer resten av livet.
SYMPTOMER OG PÅVIRKNING I ARBEIDSHVERDAGEN
I denne undersøkelsen er det de følgende plagene som er mest krevende på jobb ifølge respondendente:
Sliten og trett
Dårligere hukommelse
Tap av selvtillit
Vansker med å konsentrere seg
Symptomer fra overgangsalder kan være svært forskjellige og variere fra individ til individ. Mange av dem kan imidlertid gjøre det krevende på jobb.
1/3 av alle kvinner merker lite, 1/3 får merkbare symptomer og 1/3 så markante symptomer at det setter preg på livskvaliteten og arbeidssituasjonen.
Hvem svarte?
Besvarelsene kom som forventet tilnærmet utelukkende fra kvinner i aktuell alder for peri -/ menopause.Det var også som forventet at de aller fleste respondenter hadde symptomer.
95% har symptomer som kan være relatert til overgangsalderen
ALDER PÅ RESPONDENTER:
Påvirkning på arbeidssituasjon
De aller fleste hadde erfart at symptomer påvirket dem på jobb.
På spørsmålet om hvordan man ble påvirket på jobb, var det en lang rekke svar. Hetetokter var ikke viktigst, snarere var det effekter som hjernetåke, tretthet og tap av selvtillit som var mest fremtredende. Tallene summerer til mer enn 100% fordi man kunne oppgi et antall effekter og lidelser.
HAR SYMPTOMER PÅVIRKET DEG PÅ JOBB?
HVORDAN PÅVIRKET SYMPTOMER DEG MEST?
1. Annet - 2. Hetetokter - 4. Fysisk smerte som påvirker mitt fokus - 5. Behov for flere toalettpauser - 6. Utfordring med å jobbe deN samme tiden eller etter den måten jeg gjorde før - 7. Behov for mer coaching og emosjonell støtte - 8. Behov for mer regelmessige pauser - 9. Dårligere hukommelse - 10. Mistet selvtilliten - 11. Mer engstelig - 12. Mer sliten - 13. Problemer med å konsentrere meg
Forhold til arbeidsgiver
En klar majoritet, 64%, hadde ikke snakket med arbeidsgiver om problemer, symptomer eller effekter. Det kan se ut til å være et betydelig stigma å overkomme på dette temaet, noe som også understrekes av flere andre svar.
Nesten 2/3 av respondentene var enten utrygge eller usikre på å ta opp temaet med sin arbeidsgiver / sine ledere.
Under 20% var an den oppfatning at arbeidsgiveren tok plager fra overgangsalder på alvor. Dette kan være en delvis forklaring på at så få kvinner tar opp problemsstillingen på jobb.
Svært få, 12%, sa seg kjent med rettigheter til blant annet en tilpasset arbeidssituasjon, også for overgangsalder.
Nesten ingen respondenter kjente til at arbeidsgiver hadde en strategi eller policy for overgangsalder
HAR DU SNAKKET MED ARBEIDSGIVER OM PLAGENE?
OPPLEVER DU AT ARBEIDSGIVER TAR DETTE PÅ ALVOR?
FØLER DU DEG TRYGG PÅ Å SNAKKE OM OVERGANGSALDER MED ARBEIDSGIVER?
Medisinsk bistand
De fleste respondenter hadde tatt opp symptomene med sin lege. Det tyder på en betydelig bevissthet på utfordringene fra de kvinner det gjelder, selv om de er lite villige til å diskutere det i en arbeidssituasjon. Omtrent halvparten opplevde at det ble bedre etter å ha vært hos legen. Vi har ikke målt i hvilken grad det sammenfaller med de som startet med HRT, men det kan være tema for en senere undersøkelse.
Ca halvparten hadde fått anbefalt HRT (hormonbehandling), en anbefaling fulgt av de fleste. Drøye 10% var satt på antidepressive eller sovemedikamenter, mens ca 1/3 enten ikke fikk noen råd eller «annet». «Annet» omfattet svært mye, fra kreftutredning til «dette må du bare gjennom».
HAR DU SNAKKET OM SYMPTOMENE MED DIN LEGE?
HVILKEN BEHANDLING / RÅD GA LEGEN?
1. HRT, tar - 2. HRT, tar ikke - 3. Mental hjelp, bruker ikke - 4. Mental hjelp, bruker - 5. Snakke med familie / partner - 6. Antidepressiva - 7. Sovemiddel - 8. Ingen råd - 9. Annet
Overgangsalder og karriere
Nesten en tredjedel hadde vurdert å slutte i sin nåværende jobb på grunn av symptomer fra overgangsalder.
Også nesten en tredjedel hadde latt være å søke forfremmelse / annen stilling i virksomheten på grunn av plager.
Halvparten hadde hatt fravær fra jobb på grunn av plager fra overgangsalder.
Det er verdt å merke seg at de aller fleste ikke hadde oppgitt overgangsalder / menopause som fraværsgrunn.
HAR DU VURDERT Å SLUTTE PÅ GRUNN AV SYMPTOMENE?
HAR DU LATT VÆRE SØKE FORFREMMELSE / ANNEN STILLING PÅ GRUNN AV SYMPTOMER?
HAR DU HATT FRAVÆR PÅ GRUNN AV SYMPTOMER?
1. Ja, oppga overgangsalder som grunn - 2. Ja, oppga ikke overgangsalder som grunn - 3. Nei
Oppsumering
Resultatene fra Hvilds undersøkelse stemmer godt med tilsvarende målinger gjort i andre land.
Det er et gjennomgangstema at svært mange sliter med å få en diagnose og effektiv behandling, at man har hatt til dels betydelig fravær på grunn av symptomer, at en betydelig andel har vurdert å slutte i sin stiling, og at mange har latt være å søke forfremmelse. Det er også vanlig at man i liten grad rapporterer menopause som fraværs-årsak, og isteden oppgir psykisk lidelse. Dette er en mulig indikasjon på at det er mye stigma tilknyttet overgangsalder.
En forskjell fra eksempelvis britiske undersøkelser er at norske kvinner han se ut til å ha mindre problemer med å ta opp temaet med arbeidsgiver. Men det ser ut til å stoppe der, ved at en klar majoritet ikke opplever å bli tatt på alvor.
Denne undersøkelsen bekrefter i hovedsak en antakelse om at det er mye stigma og liten kunnskap rundt overgangsalder, og at dette har betydelig effekt på kvinners livskvalitet og effektive yrkesdeltakelse.
Du kan laste ned en pdf-versjon av undersøkelsen her (kun norsk tekst)
Det er verdt å minne om at dette neppe kommer til å bli bedre av seg selv. Antallet kvinner i overgangsalder i Norge vil øke betydelig i årene fremover, slik det fremstår i diagrammet på denne siden.