Overgangsalder og jus
I Norge har vi omfattende lovgivning for å fremme likestilling og beskytte arbeidstakere mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven). Vi har også lovgivning som skal sikre trygge arbeidsplasser og likebehandling i arbeidslivet (arbeidsmiljøloven). Den norske lovgivningen fastslår at arbeidsgiver har en omsorgsplikt for sine ansatte. Det innebærer også at man har en tilretteleggingsplikt, som er forebyggende (for å hindre fysisk eller psykisk belastning på arbeidstakere). Den skal også sikre en positiv utvikling for arbeidstakere ut over sykdom og skade. Som Arbeidstilsynet uttrykker det; «Arbeidsgiver skal organisere arbeidet og legge det til rette slik at arbeidstakerne kan være i jobb og være like friske når de går hjem fra arbeidet som da de kom».
Den norske lovgivningen fastslår at arbeidsgiver har en omsorgsplikt for sine ansatte.
Lovgivningen nevner en del tilstander og situasjoner som utløser tilretteleggingsplikt, men det er også generelle krav. Overgangsalder er ikke eksplisitt nevnt som noe som utløser tiltaksplikt. En del andre land, som Storbritannia, har innført retningslinjer som spesifikt omfatter tilretteleggingsplikt for arbeidstakere i overgangsalder. Det har vært foreslått fra forskjellige hold, som fra oss i Hvild, at også Norge med fordel kunne lovfestet rett til tilrettelegging og tiltak ved overgangsalder. Så langt har vi ikke observert noen politisk motvilje til dette. Det ser imidlertid ut til at Regjering og Storting er ganske samstemte om at dette allerede er dekket av den generelle omsorgsplikten. På spørsmål i 2023 om det ikke var på tide å innføre eksplisitt lovgivning rundt overgangsalder svarte daværende arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen at hun ikke så det som nødvendig. Hun pekte på at arbeidslivet etter eksisterende lovgivning skal passe til livets ulike faser. Videre sa hun: «Arbeidsgiver har et tilretteleggingsansvar etter arbeidsmiljøloven, og de fleste utfordringer løses på den enkelte arbeidsplass».
Ansvaret legges altså lokalt og på den enkelte arbeidsgiver. Tilretteleggingsplikten etter Arbeidsmiljøloven er imidlertid ikke ubegrenset. Arbeidsgiver kan ikke pålegges tilrettelegging uansett kostnader. Men vi vet at det er mange enkle tiltak som kan tilrettelegge arbeidssituasjonen for de som har plager i overgangsalderen. Når vi også vet at overgangsalder er årsak til mye sykefravær og slik sett er en betydelig kostnad for arbeidsgivere, så blir regnestykket som regel positivt når man tar overgangsalder på alvor. Det starter med å snakke om det, og det koster ikke så mye. I Hvild har vi verktøy og hjelpemidler både for å kartlegge hvordan tilstanden er når det gjelder kvinnehelse på jobb, og hva man kan gjøre for få tingene enda bedre.