Mamma Jobber

Effekter av graviditet og barselpermisjon for kvinner i arbeidslivet

Bakgrunn og introduksjon


Hvild gjennomførte i mars 2024 en digital meningsmåling kalt «mamma-jobber», med verktøyet SurveyMonkey. Dette er en spørreundersøkelse som tar sikte på å kartlegge de ulike effektene av graviditet og barselpermisjon for kvinner som er i arbeidslivet.

Vi ønsker å forstå hvordan disse livshendelsene påvirker arbeidssituasjonen, karrieremuligheter, arbeidsbelastning og eventuelle tilpasninger som tilbys av arbeidsgivere. Deltakere ble rekruttert via sosiale medier. Ved å samle inn data om erfaringene til kvinner i ulike yrker og bransjer, håper vi å kunne identifisere muligheter for virksomheter for å støtte bedre.

Respondenter:  1328 stk

Periode: 16.-26. mars 2024

Hvem svarte?


  • Besvarelsene kom i hovedsak fra kvinner mellom 25-40 år.

  • Alle hadde barn, en liten andel 3 barn. Resten fordelt mellom 1 og 2 barn.

  • Som stemmer godt med befolkningen generelt som har 1,4 barn.

Alder

Antall barn

Utdanningsnivå

Planlegging av graviditet


Fortalte du på jobb at du ønsket / planla å bli gravid?

  • Det er nesten ingen som har en dialog med sin leder / arbeidsgiver om ønsket / planer om å bli gravid i Norge.

  • Det er kun 1 av 10 som faktisk snakker med sin arbeidsgiver.

Har du hatt fertilitetsbehandling for å bli gravid?

  • 12% av svarte at de hadde hatt fertilitetsbehandling for å bli gravid.

  • Av disse var det kun 4 av 10 som snakket om dette på jobb.

Hvordan opplevde du mottakelsen av nyheten om at du var gravid hos arbeidsgiver?

  • 7 av 10 opplever at nyheten om deres graviditet blir mottatt positivt og at de føler seg trygg.

  • De resterende 30% variere mellom nøytralt, til noe som går i en negativ retning.

  • I kommentarene (40 stk) er gjengangere at de føler seg som en belasting for arbeidsgiver og at de opplever at de konkret mister muligheter.

Graviditet og arbeid


Var du sykemeldt i perioder i graviditeten?

  • 2/10 hadde ingen sykemeldingsperioder under graviditeten.

Oppsummering


Undersøkelsen viser at de fleste, 9 av 10, har ikke hatt en dialog med arbeidsgiver om at man ønsket eller planla å få barn. Også blant kvinner som hadde gjennomgått fertilitetsbehandling var det et mindretall som hadde hatt noen dialog med arbeidsgiver om dette.

Samtidig opplever de fleste kvinner, nesten 7 av 10, at nyheten om deres graviditet ble positivt mottatt av arbeidsgiver. Det er imidlertid en betydelig gruppe, 3 av 10, som enten opplevde at arbeidsgiver var uinteressert eller negativ til nyheten. Halvparten av denne gruppen hadde klart negative opplevelser, som strakk seg fra negative kommentarer til at man mistet muligheter, bonuser og i noen tilfeller til at man ble oppsagt.

Da det faktisk går bra for de fleste, er det et åpenbart potensiale for at arbeidsgivere kan bygge ytterligere trygghet ved å tydelig kommunisere virksomhetens støtte til medarbeidere som skal ha barn. Mange kvinner bekymrer seg åpenbart unødvendig for hva arbeidsgivers reaksjon vil være på at man ønsker barn. Det tilsier at det er betydelig potensiale for at en virksomhet kan forsterke sin relasjon til ansatte ved å invitere til dialog om familieplaner. Dette kan også øke virksomhetens attraktivitet ved rekruttering og for å beholde medarbeidere.