Hva kan arbeidsplassen gjøre for å støtte og ta vare på ansatte med PMDD?
I April markerte vi PMDD måned; en tilstand som kan føre til at kvinner mister opp til 14 dager hver måned til tunge fysiske og psykiske symptomer. Med en liste på mulige symptomer som føles nærmest uendelig kan mange oppleve at det (blant annet) sterkt påvirker arbeidshverdagen, og i verste tilfelle kan føre til sykefravær. Hva kan arbeidsplassen gjøre for å støtte?
Nadine H. Berge
Chief Customer Officer
Premenstruell Dysforisk Lidelse (PMDD) er en ekstrem form for PMS som kan føre til en rekke mulige fysiske og psykiske symptomer. Diagnosen er fortsatt relativt ukjent, men det anslås at omtrent 3-8 % av menstruerende personer lider av PMDD. Dersom man opplever intense fysiske og psykiske symptomer i dagene før menstruasjonen, som er såpass alvorlige at de påvirker livskvaliteten, defineres dette som PMDD i stedet for PMS (PMDD Norge). Mange med PMDD opplever utfordringer i nære relasjoner, sosial omgang og arbeidsliv (PMDD Norge).
I McKinsey Health og World Economic Forum Blueprint to Close the Women’s Health Gap (Januar, 2025) blir PMS/PMDD nevnt som den nest største tilstanden som negativt påvirker helse- og livskvalitet for verdens kvinner. PMDD er en kronisk mental sykdom som behøver diagnostisering og behandling. Det finnes ingen kur, men det er noen behandlingsalternativer. Om man er en arbeidsplass med flere kvinner (som vi i 2025 håper gjelder alle!) er det dessverre sannsynlig at minst én av dem opplever symptomer eller plager fra PMS/PMDD. Hva kan gjøres for at også disse ansatte føler seg støttet og sett, og arbeidsplassen forhindrer sykemeldinger? Da må vi først se litt mer på de mulige symptomene.
PMDD symptomer og deres alvorlighetsgrad varierer stort, men mange sliter med fysisk vondt/ubehag og tunge tanker og følelser. Noen av symptomene er: uro, sinne, irritabilitet, forvirring, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, hevelse i kroppen, allergier og infeksjoner, forstoppelse, kvalme, oppkast, hjertebank, muskelkramper, nedsatt koordinasjon, hetetokter… Og listen forsetter. I verste fall opplever noen selvmordstanker (Volvat).
Kunnskap og kommunikasjon er essensielt for å forstå og støtte noen med PMDD. Både den som lever med tilstanden og arbeidsplassen må forstå hva som skjer. Det finnes mange gode ressurser på nett, og heldigvis snakkes det stadig mer om kvinnehelse på sosiale medier. Dersom du selv finner gode ressurser som hjelper deg med å forstå hva som skjer med deg i PMDDen, kan du kanskje dele dem med leder eller kollega? Med Hvilds Digitale Kvinnehelseplattform kan dere enkelt henvise til ressurser og kunnskap innad i bedriften, der er alt samlet på et sted og klart kategorisert. Et sted der ansatte enkelt kan få tilgang på anbefalte kunnskapskilder omkring PMDD, og kvinnehelse generelt — alt fra overgangsalder til IVF.
Dersom du sliter med plager og symptomer på jobb kan du snakke med en du stoler på og er komfortabel med i første omgang. Det kan være leder, kollega, HR eller verneombud. Arranger møter der dere kan sette opp en plan basert på syklus og plager. Den som opplever PMDD kan dele mer om når symptomene er verst og hvordan de påvirker arbeidshverdagen. Hva kan gjøre arbeidshverdagen i disse dagene mindre tunge? Hva tenker arbeidsgiver/kollega/HR? Er det noen spørsmål eller tanker en av partene ønsker å ta opp? Følg opp, tilpass og juster der det er behov.
Tiltak som kan hjelpe kan være hvor og når arbeidet gjøres (der det er mulighet for fleksibilitet i arbeids-tid og sted), mulighet for flere pauser ila. arbeidsdagen, stillerom der man kan ta en pust i bakken uten forstyrrelser, et tegn man kan gi om smerter eller symptomer blir såpass sterke at man må dra hjem (mange føler kanskje på å “være vanskelig” eller trekke til seg uønsket oppmerksomhet om man må si ifra og forklare symptomene hver gang de oppstår), og så videre. Det er ikke bare store og/eller dyre tiltak som skal til for å gjøre en forskjell. Det kan starte med noe så enkelt som å spørre, lytte og forstå — dette er noe som koster lite…
Har dere en plan for kvinnehelse på arbeidsplassen? Hvis ikke, er det kanskje også noe dere kan iverksette som del av støtte for kvinner med PMDD, eller andre symptomer relatert til syklisk helse og kvinner livsfaser. Fokus på kvinnehelse er også inkluderingsarbeid!
Hva kan Hvild gjøre for dere?
Hvild hjelper bedrifter som ønsker å redusere sykefraværet, spesielt tilknyttet kvinnehelse. For å redusere sykefraværet må du forstå hvor problemet ligger og ha vilje til å gjøre noe med det. Så dersom dere ønsker å ta de litt større og enda mer virkningsfulle valgene kan vi hjelpe dere. Gjennom workshops, seminarer, retningslinjer for HR, Ledelse, Ansatte og Verneombud, sertifiseringer, òg vår Kvinnehelse Forsikring som er verdens første forsikring for overgangsalder. Ta tak denne PMDD måneden — kontakt oss i dag.